Zajímá Vás, kdy hrajeme nejbližší reprízu? Máte zájem o vstupenky? Klikněte na obrázek...
ročník 2016 / 4. číslo
DRAMATURG
Michal Pětík  (nar. 1985 v Roudnici nad Labem)
Už v dětství si zamiloval knihy a zatoužil být spisovatelem. Iniciační četbou mu v tomto směru byly Foglarova trilogie o Stínadlech a později dílo Grahama Greena (zejména romány Komedianti, Moc a sláva nebo Konec dobrodružství). Po gymnázium absolvoval studium na Vyšší odborné škole publicistiky v Praze a později vystudoval divadelní dramaturgii na Janáčkově akademii múzických umění v Brně.
Během studií v Brně uvedl několik svých textů (například monodrama Devon – fiktivní vzpomínky Dicka Francise, jednoaktovou hru [S]milování ad.). Pro Městské divadlo v Mostě adaptoval román Julese Verna Tajemný hrad v Karpatech a pro Divadlo rozmanitostí napsal původní pohádku Půjdem spolu do betléma aneb Františkův betlém (příběh na motivy prvního živého betléma inscenovaného Františkem z Assisi).  Je autorem scénáře a hudby k filmu Sen o psu (režie Tomáš Princ). Vytvořil hudbu k několika inscenacím. Před časem dokončil román Nad krajinou létá sup, píše povídky, pracuje na knize pro děti a připravuje seriál určený internetovému publiku.


CHMEL JE NAŠE ZLATO
Malá encyklopedie chmelu a piva
CHMEL - Popínavá rostlina (lat. Humulus lupulus) z rodu konopnatých. Pro vaření piva se používají neoplodněné samičí šišky, obsahující aromatickou a hořlavou látku lupulin. Chmel se dělí na červeňáky (réva je červeně pruhovaná) a zeleňáky (réva je barvy zelená). Červeňáky jsou celkem hodnotnější zeleňáků. Český chmel – zvláště pak žatecký poloraný červeňák – je na světových trzích velmi žádaný. V současné době sklízí se v České republice chmel z 4 778 hektarů, z nichž téměř 3 700 hektarů tvoří Žatecká chmelařská oblast, zbytek připadá na Úštěcko a Tršicko na Moravě.
CHMELENÍ - Vyvařování chmele v pivovarské mladince. Je to velmi důležitý úkon, kterým se pivo konzervuje a dodává se mu příjemné vůně, nahořklé chuti a stálosti pěny.
PIVO - Slabě alkoholický nápoj, připravený kvašením cukernaté a chmelené mladiny a obsahující hojně kysličníku uhličitého. Jeho výroba se vyvinula hlavně v chladnějších pásmech náhradou za víno. O starém babylonském pivu z ječmene jsou zprávy již ze 4. století před Kristem, chmelení bylo Babyloňanům známo již aspoň v 6. století před Kristem. U nás se vyskytují první zmínku o pivu a chmelu v 10. století po Kristu. Živnost sladovnická byla dlouho výsadou šlechty, klášterů a městských pravovárečníků. V průmysl se začala přetvářet od poloviny 19. století hlavně tím, že od téže doby bylo dřívější zkvašování mladiny svrchními kvasnicemi postupně zcela nahrazeno kvašením spodním po bavorském způsobu.
STARCI NA CHMELU - Nejslavnější český filmový muzikál (rok výroby 1964). Romantický příběh lásky z chmelové brigády. Režie: Ladislav Rychman, námět a texty písní: Vratislav Blažek, literární, hudební a taneční scénář: Vratislav Blažek a Ladislav Rychman, kamera: Jan Stallich, hudba: Jiří Bažant, Jiří Malásek a Vlastimil Hála (rodák ze Souše u Mostu), choreografie: Josef Koníček. Premiéra: 18. září 1964.

CHMEL JEN DO PIVA? OMYL!
ČAJOVÁ SMĚS - Používá se k celkovému uklidnění a na dobrý spánek. Smíchají se rovným dílem chmelové šištice, kozlíkový kořen a meduňkový květ. Použijí se 2 lžičky této směsi na 250 ml vody. Nechá se přejít varem a poté 15 minut ustát. Nápoj se pije teplý před spaním. Může se pozměnit i přidáním třezalky nebo dobromysli.
ODVAR PROTI PADÁNÍ VLASŮ - Smíchá se: nať kopřivy, nať mateřídoušky a chmelové šištice (hrst čerstvých nebo 1 polévkovou lžíci sušených), půl hrsti kořene lopuchu a trochu drceného fenyklu nebo anýzu. Směs se jen mírně povaří v 1 litru vody a nechá se asi 10 minut odstát. Scezeným odvarem se myje hlava. Budete-li tímto odvarem jen oplachovat už umyté vlasy, přidejte 1/8 octa.
TINKTURA PROTI NESPAVOSTI - 20g sušených chmelových šištic se nechá 3 dny vyluhovat na světle a v teple ve 100g lihu (vodka, koňak); před spaním se použije 20 kapek na cukr.
ZELENINA - Mladé chmelové výhonky, říká se jim pazoušky, poskytují velice dobrou dietetickou zeleninu. Upravují se jako chřest nebo jako fazolové lusky, mohou se přidávat do jarních salátů. Jsou to mladé výhonky, které zjara vyrážejí od kořenů.
KOSMETIKA - Výtažky z chmelových šištic se přidávají do krémů pro citlivou pleť a na ochablou a nečistou pokožku. Protože je chmel velice fytoncidní, používá se zevně odvar k omývání špatně se hojících ran a při furunkolóze. Mast s lupulinem se používá i na rakovinové nádory.
POLŠTÁŘKY PRO KLIDNÉ SPANÍ - Z prací látky ušijeme malé polštářky a naplníme je sušenou natí meduňky, chmelových šištic a květů levandule. Dáváme si je večer pod polštář nebo do blízkosti hlavy, abychom mohli vdechovat éterické vůně těchto zklidňujících bylinek.
PROTI MOLŮM - Usušený chmel v prodyšném látkovém pytlíku ve skříni s šatstvem odpuzuje mola šatního.
FENOMÉN CHMELOVÝCH BRIGÁD
stručná historie
správně naplněný koš, 60. léta 20. stol.
Chmelařské muzeum Žatec
Jedním z charakteristických rysů v oblasti hospodářského a sociálního vývoje v ČSR po skončení druhé světové války je úbytek obyvatelstva a s tím úzce související nedostatek pracovních sil. Ten se projevoval negativně jak v průmyslu, tak v zemědělství. V zemědělství se vedle odsunu (německého obyvatelstva) a přirozeného úbytku venkovského obyvatelstva na potížích s nedostačujícím počtem pracovních sil také podílela strukturální přestavba rostlinné a živočišné výroby po roce 1948. Negativně se projevovaly útěky sedláků a rolníků před kolektivizací z půdy a vyhánění tzv. vesnických boháčů z jejich usedlostí a obcí. Důsledkem výše uvedených událostí byl nárůst neobdělávané nebo špatně obdělávané půdy.
fronta u míry, 60. léta 20. stol.
Chmelařské muzeum Žatec
Úbytek pracovníků v průmyslu a zemědělství byl od počátků řešen hledáním pracovních rezerv, všeobecnou mobilizací obyvatelstva v duchu étosu budování nové republiky.
Sezónní práce, ať už se jednalo o sklizeň chmele, cukrové řepy, ovoce, brambor atd., vyžadovaly každoročně nasazení značného počtu pracovníků. Výpadek pracovních sil měl být nahrazen v rámci brigádnické výpomoci především přechodným zařazením dospělých, kteří buď nebyli v pracovním poměru, nebo byli zaměstnáni v méně důležitých oborech. Tento zdroj nicméně nemohl ani zdaleka pokrýt potřeby pěstitelů. Chybějící pracovníci tak byli nalézáni v řadách školské mládeže.
 Je pozoruhodné, že ministerstvo školství ve svých směrnicích již od poloviny 50. let zdůrazňovalo potřebu omezovat počty brigádníků z řad žáků a studentů, avšak navzdory tomu byla pomoc získávána tímto způsobem s oblibou využívána v mnohých sektorech zemědělství až do roku 1989.
Nedostatek pracovních sil v zemědělství byl v ČSSR palčivou hospodářskou otázkou i v 60. letech 20. století.
,
vysypávání košů do míry, 70. léta 20. stol.
Chmelařské muzeum Žatec
UČITELÉ A SVAZÁCI
Při organizaci okresních brigád měl na každých 300 – 500 pracovníků připadat jeden hlavní vedoucí vybraný z řad pedagogů a jeden organizátor za ČSM. Samotné pracovní kolektivy, které sestávaly z 30 – 35 žáků, vedl učitel určený ředitelem příslušné školy.
V polovině 50. let bylo učitelům zdůrazňováno, že ve spolupráci se svazáky mají své žáky vlastním příkladem motivovat ke kladnému poměru k fyzické práci a k co nejlepším pracovním výkonům, aby tak prokázali "svou lásku k vlasti." Pochopitelně byla též zdůrazněna úloha pedagogů během všestranného dozoru na chmelnicích i po pracovní době. Pedagogičtí pracovníci měli také dohlížet na správnou techniku česání chmele.
UBYTOVÁNÍ
Vysoké počty každoročně nasazených brigádníků vyvolávaly značné potíže také s jejich ubytováním. V řadě zemědělských závodů bylo nutné najít vhodné ubytování pro několik set pracovníků, v některých případech přesahovala čísla ubytovaných jeden tisíc, v extrémních případech mohlo být česáčů ještě více.
V obci Hořesedly na Rakovnicku kupříkladu počítali roku 1960 s příjezdem 2 200 školáků z městských obvodů Praha 4 a Praha 10. Vedle ubytoven, které často nedostačovaly, spali mladí lidé ve školních budovách a vůbec, kde se dalo.
(čerpáno z diplomové práce: VERNER, Jiří. Fenomén chmelových brigád v socialistickém Československu. Praha, 2014. Univerzita Karlova v Praze. Vedoucí práce Prof. PhDr. Jan Rychlík DrSc.)